Den äldsta isen på Arktis smälter


Foto: Optikal satellitbild över norra och östra Grönland från den 19:e augusti. Det mörka på bilden är vatten.

För första gången någonsin så består områden norr om Grönland av öppet vatten istället för is. I området runt Grönland brukar den äldsta och tjockaste havsisen återfinnas. Vinden och havsströmmarna flyttar havsis från andra delar av Arktis till dess att den staplas upp norr om Grönland. Isen är vanligtvis så tjock att inte ens forskare kan ta sig ditt med isbrytare.

I år ser det dock helt annorlunda ut på grund av klimatförändringen som gör att isen splittras i polarvirveln. Polarvirveln är det fenomen som gör att vintern är väldigt kall på nordpolen men betydligt kallare i Europa. När polarvirveln splittras så blir det väldigt varmt i Arktis, 6 grader i februari norr om Grönland. Det gjorde att den äldsta havsisen för första gången smälte. Isen frös igen under mars månad men blev för tunn vilket gjorde att den nu har börjat smälta igen eftersom det blivit onormalt varmt norr om Grönland. 17 grader som varmast nu i sommar.

Foto: Tunn havsis på Arktis norr om Svalbard under sommaren 2018. Fotokreditering: C. Heuzé

Klimatförändringen är väntad. Naturvetenskapen och fysiken är tydliga på den här punkten. Klimatförändringarna orsakar varmare luft- och vattentemperatur, särskilt i Arktis, vilket gör att isen smälter. När isen smälter så blir vattnet varmare vilket gör att polarvirveln störs ännu mer.

När havsisen försvinner så påverkas polarvirvlarna vilket i sin tur påverkar vädret i Sverige och hela Europa. I februari 2018 var det hela 6 grader varmt i Arktis. Under samma period så var det ovanligt kallt i Sverige och vid ett tillfälle uppmättes minus 18 grader i Göteborg. Samtidigt i Europa så gick det att se snö i Italien, Spanien och Frankrike. Det var t.om människor i Europa som dog på grund av kylan.

När Arktis försvinner på grund av klimatförändringen så påverkas Europas klimat enormt. Vädret kommer sannolikt att fortsätta bli mindre trevligt och mer extremt i framtiden.

Läs mer: Weakening of the stratospheric polar vortex by Arctic sea-ice loss; Nature Communications.


Läs mer