Vi sitter still för mycket, berättar Mai-Lis Hallénius i Framtidsfrågor


Den som är aktiv på sociala medier har sannolikt inte undgått den träningshets som råder för tillfället. Mat och träningsbilder är ett frekvent återkommande inslag på Instagram och Facebook. Den som inte är aktiv på sociala medier har förmodligen inte heller missat att träning och fysisk aktivitet har blivit en allt större del av de flestas vardag. Reklamen för nya gymkedjor och nya träningskoncept kan ses på bussen, i tunnelbanan, på nätet och på teven för att nämna några medier där det är ett stort fokus på träning.

Det ökade utbudet av träningsrelaterad reklam är ett tydligt tecken på vår ökade efterfrågan på nya träningsformer. Men att vi tränar allt mer betyder däremot inte att vår hälsa har blivit bättre. Trots att antalet träningstimmar ökar så rör vi allt mindre på oss. I genomsnitt så sitter vi ned i 9 timmar per dag vilket gör att kroppen inte fungerar som den ska då vi är skapta för att röra på oss i mycket större utsträckning.

Kost och stress är två andra livsstilsfaktorer som påverkar vår hälsa. Det och mycket mer behandlas i det senaste avsnittet av Framtidsfrågor där Mai-Lis Hellenius intervjuas om kopplingen mellan livsstil och hälsa. Podden finns tillgänglig på Itunes, Acast och Soundcloud.

Trevlig lyssning!


Läs mer