Urban terror och fallet Peter Mangs


Seriemördaren Peter Mangs är den mest politisk medvetna ensamvargterroristen som utfört terrorhandlingar i Sverige. Hans målsättning var att skapa spänningar mellan olika etniska grupper i Malmö genom att skjuta svarta, muslimer och romer.

Under perioden 2003 till 2010 genomförde han tre mord och tolv mordförsök innan han slutligen stoppas den 6 juni 2010. Han har själv beskrivit sina handlingar som ett lågintensivt terrorkrig mot multikulturalism.

Trots att Peter Mangs genomförde sina brott med ett tydligt rasistiska motiv så finns han inte med i databaser över terroristdåd som utförts av ensamma förövare. Det beror sannolikt på att hans brott inte har benämndes som hatbrott av myndigheter och media. Faktum är att hans motiv ignorerades av alla förutom människorna som bor i de områden han riktade in sig på och de som tillhör vitmakt kretsar där hans motiv bakom dåden är välkända.

Pappas pojke
Peter Mangs föddes 1972 och växte upp i arbetarklassområdet Lindängen i Malmö tillsammans med hans ensamstående mamma och sju år äldre syster. Hans syster hade drogproblem och dog när Peter var sjutton år. Han själv varken drack eller rökte när han greps 2010.

Peters pappa Rudolph var frånvarande under uppväxten och de sågs endast på sommarloven. Rudolph var finlandssvensk och menade att allt civiliserat i Finland kom från Sverige eller Tyskland. Peters pappa talade flytande tyska och introducerade i Peter i tonåren för skillnaden mellan ariskt blod och mongoliskt blod. Peter blev imponerad och började studera tyska för att läsa tysk filosofi. Hans fastnade snabbt för Friedrich Nietzsche tillsammans Adolf Hitler, Heinrich Himmler och Oskar Dirlewanger.

Peter stora intresse under uppväxten och de sena tonåren var musik och 1996 bestämde han sig för att satsa musiken och flyttade därför till Boca Raton i Florida där hans pappa var bosatt sedan ett par år tillbaka. Under tiden i USA så introducerades han i den vapenbärande kulturen av hans pappa Rudolph. På vapenmässorna fann Peter också  vitmakt litteratur och han blev särskilt intresserad av vitmakt ideologen William Pierces bok Turner Diaries.

Joseph Paul Franklin
En annan bok av William Pierce som fascinerade Peter Mangs var boken Hunter: The Lone Hunter, who saw his duty as a White man and did what a responsible son of his race must do. Boken var dedikerad till den amerikanska seriemördaren Joseph Paul Franklin.

Franklin hade tidigare varit medlem i Ku Klux Klan men lämnat organisationen eftersom han upplevde den som dysfunktionell och alltför lätt för polisen att bevaka. Under åren 1977 till 1980 reste Joseph Paul Franklin kors och tvärs över USA och dödade 22 personer. Han inriktade sig speciellt på vita kvinnor som svek sin ras genom att dejta svarta män.

Urban terror
Peter Mangs målsättning var att genom våld skapa spänningar mellan olika etniska grupper i den segregerade staden Malmö. Han har själv beskrivit sin terror som att han spelade Malmö stad som en kapellmästare och att polisen, media, politiker, ultranationalister och boende i de utsatta områdena alla spelade en roll i hans uppsättning.

Peter Mangs anföll sina offer i vardagliga situationer för att hans målgrupp inte skulle känna sig säker någonstans. Han kände också till polisens rutiner och drog slutsatsen att om en svart, muslim eller rom blev skjuten i ett område där det bodde få vita så skulle de sannolikt leta efter en förövare som var svart, muslim eller rom. De skulle därmed skulle spä på de spänningar han försökte skapa med sin terror.

Peter Mangs förutsatte också att medierna skulle göra liknande bedömningar som polisen vilket de även gjorde i exempelvis fallet med mordförsöket på Kamal Masri 28 november 2006. Peter Mangs sköt Kamal Masri med fem skott men otroligt nog så överlevde Kamal. När medierna rapporterade om händelsen så spekulerades det om en uppgörelse i den undre världen och Kamal beskrevs som en ”invandrarpojke” trots att han var född i Malmö. Peter Mangs förstod att det skulle spä på ultranationalisters krav på lag och ordning.

Gripandet, domen och rättegången
När Peter Mangs äntligen greps den 6 juni 2010 visade han ingen ånger. Under hela rättegången spelade han ointresserad genom att t. ex läsa böcker och stoppa fingrarna i öronen. Målsättningen med demonstrationen var att visa andra raskrigare hur man skall agera gentemot fienden om man bli gripen. Du skall inte samarbeta, inte visa skuld och inte erkänna det rättsväsende du står åtalad inför.

Rättegången mot Peter Mangs sammanföll med rättegången mot den norske ensamvargsterroristen Anders Behring Breivik men rättegången mot Peter Mangs fokuserade avsevärt mindre på Peter Mangs psykiska tillstånd än vad rättegången mot Breivik gjorde. Istället konstaterade rättsmedicinska psykiatriker att hans gärningar var planerade och inte ett uttryck för oorganiserat, psykotiskt tänkande.

The German Philosphy
I samband med rättegången så exkluderades Peter Mangs egna politiska verk The German Philosophy från förundersökningen vilket gjorde att Peter Mangs inte åtalades för hatbrott. Det gjorde att hela hans politiska motiv lämnades utanför domen.

The German Philophy är inspirerad av Friedrich Nietzsches,  Adolf Hitlers och ariosofers (vita rasmystikers) verk och är en samling texter som är organiserade I bokstavsordning. I texterna utrycker Peter Mangs sina tankar om den vita rasen och dess motståndare. Enligt texterna är judarna den enda ickevita rasen som är intelligent nog att utmana den ariska rasen.

Ensamvargterrorism
Det version av ledarlöst motstånd som Peter Mangs följde baserades på en rad regler för att han skulle undgå att bli upptäckt. Du ska a) Inte vara medlem av en ultranationalistisk organisation eller kommunicera dina åsikter offentligt; b) Planera, finansiera och utföra dina aktioner ensam; c) endast attackera för dig okända personer; d) endast utföra dåden i områden där du är okänd; e) byt vapen och tillvägagångssätt irrationellt; f) inte ta åt sig äran för de genomförda dåden.

Peter Mangs var aldrig en del av ett ultranationalistiskt parti men prenumererade på den nationalsocialistiska tidskriften Nationell Idag och delade frekvent sina åsikter på sociala plattformar men under anonyma användarnamn. Han tog hjälp av sin far för att inhandla lasersikte och annan utrustning som krävdes för att han skulle utföra sitt raskrig. Även fast Mangs inte sköt några personer som han hade koppling till så utfördes de två första morden i Lindängen där han var uppvuxen. Han försökte byta sitt operationsmönster men lyckades inte tillräckligt och när väl polisen gärningsmannaprofileringsgrupp var igång med fallet så gick det utskilja ett mönster. Dessutom så var hans andra mord en kopia av hans första.

Det regel som Peter Mangs hade svårast att följa var den om att inte ta åt sig äran för sina handlingar. Peter Mangs såg på sig själv som en hjälte. Bortsett från vitmakt litteraturen så var Mangs inspirerad av amerikanska filmer som porträtterade en ensamvarg som rensade gatorna från slödder. Filmer som Taxi Driver, Bourne Identity, Death Wish och White man falling inspirerade honom.

I filmer har huvudrollerna en publik och den ensamma jihadisten har gud som vittne. Peter Mangs hade ingen publik och trodde inte på gud. Peter informerade regelbundet sin far men han svarade endast med praktiska frågor och undrade om Peter hade varit tillräckligt försiktig. Det var endast efter att Peter hade blivit gripen som hans far hyllade honom. Han kände ett behov av en publik och berättade om sina dåd för två vänner som delade hans rasistiska åsikter. Båda personerna skulle sedermera samarbeta med polisen efter Peters gripande.

Det ultranationalistiska våldet ökar i västvärlden och den kommer bli allt viktigare för polismyndigheter att sätta sig in i vitmaktlitteratur för att snabbare identifiera ensamvargsförövare som använder sig av ledarlösa taktiker.

Läs den fullständiga studien: Urban Terror: The Case of Lone Wolf Peter Mangs; Terrorism and Political Violence, (2018).


Läs mer